De magie van reizen

Hier volgt geen hele uiteenzetting over wat de magie van reizen is (ik geloof dat dat voor iedereen verschillend is) maar een boek review. Want de afgelopen week, las ik een boek met de titel ‘De magie van reizen’ van Rosa Bertram. Niet alleen hét perfecte boek om te lezen omdat ik daadwerkelijk op reis ben maar ook omdat ik struggle met de gangbare manier van leven (en dan vooral het onderdeel werken) zoals ik de afgelopen 10 jaar heb gedaan. Want daar gaat het boek ook op in: Hoe wil je je leven inrichten? Wat zijn je prioriteiten? Welke rol speelt werken en vrijheid daarin?

Omdat het boek mij inspireerde en aan het denken zet, deel ik hier in hoofdlijnen mijn take-outs uit het boek. Heb ik je nu al nieuwsgierig gemaakt naar het boek? Bestel ‘m dan hier.

01.  

“Geluk gaat volgens mij over zingeving ervaren, en dat kan op allerlei manieren, waaronder nieuwe dingen leren en jezelf blijven ontwikkelen.”

Dit slaat voor mij de spijker op z’n kop. Precies om het ontbreken van zingeving nam ik ontslag bij mijn laatste werkgever. Nog nooit heb ik zó sterk ervaren hoe belangrijk zingeving voor mij is en vooral ook hoe graag ik dat in mijn werk wil terugzien. Voor mij gaat zingeving over iets toevoegen aan de mensen en wereld. Ik eet niet voor niets al meer dan 10 jaar geen vlees, omdat ik simpelweg niet goed is voor ons klimaat en daarmee de aarde.

Maar zoals in het boek ook genoemd wordt, gaat zingeving (voor mij) ook over jezelf blijven ontwikkelen. Dit is dé rode draad in mijn leven. Of het nu op gebied van persoonlijke ontwikkeling of sport is: ik wil blijven ontwikkelen. En dat gaat uiteraard hand in hand met nieuwe dingen leren.

De schrijfster van het boek haakt in op het fenomeen dat we allemaal succesvol “moeten” zijn: een koophuis moeten hebben en (veel) geld moeten verdienen. Daar is uiteraard niks mis mee. Maar ik voel dat er meer is dan van 9 tot 5 achter een scherm te zitten, de hele week te werken om het weekend bij te moeten komen en elke keer weer te verlangen naar weekend of vakantie.

02.

“De kracht van reizen zit onder meer in het loslaten van de controle over wat er gaat gebeuren.”

Misschien is dit wél de reden waarom ik reis: om de controle los te laten. Wat me in het dagelijkse leventje ‘thuis’ in Amsterdam moeilijk lukt. Ik ben (was?) zo iemand die meer dan 8 uur per dag werkt, een uur sport er en ook nog een sociale activiteit bij propt. Alhoewel ik die sociale agenda de afgelopen jaren steeds leger probeer te houden, en ik ook aanvoelde dat ik tijd voor mezelf nodig heb, was mijn agenda nog steeds rammetje vol. En dat gaat gepaard met controle. Ik heb controle over wat ik wanneer doe. Dat is aan de ene kant fijn, want zo krijg ik zoveel gedaan, maar het kan ook benauwen.

Op reis lukt het me (steeds) beter om die controle los te laten. Het voelt dubbel om daar een reis voor ‘nodig’ te moeten hebben, maar ik geloof ook - wat ook benoemd wordt in het boek - dat onze (prestatie) maatschappij ons ook ‘dwingt’ zo het leven in te vullen. Ik hoop heel erg dat deze lange reis me nog beter in staat stelt om die controle los te laten en meer in het hier en nu te zijn - en dat uiteraard vast te houden.

03.

“Te hard werken maakt je blind voor de schoonheid van het leven.”

Een quote van Henry David Thoreau waar het boek naar refereert. Ook ik heb lang geloofd dat je hard moet werken - een ex-vriendje van mij zei ooit dat je slim moet werken. Ik denk dat het wat anders ligt. Er is niks mis met hard werken - vooral niet als het genoeg voldoening (zingeving) geeft, maar het leven is niet werken. Werken is voor mij een onderdeel van het leven en door te werken maak je het mogelijk een bestaan te onderhouden. “Wie alleen focust op geld en werk, vergeet te leven.” Natuurlijk draagt werk bij aan een (plezierig) leven maar er is niemand die op zijn sterfbed zegt: had maar meer / harder gewerkt.

04.

“Reizen is een mooie manier voor jezelf om te ontdekken dat je eigenlijk niet zoveel nodig hebt. Het is een soort reset. Het is een manier om jezelf af te vragen wat voor jou nu echt belangrijk is.”

Door van mijn spullen verwijderd te zijn, merk ik hoe weinig ik eigenlijk écht nodig heb. Vooral wat betreft kleding: de drang om nieuwe kleding te hebben is er niet meer. Alhoewel ik nog steeds een voorliefde voor mode en kleding heb, merk ik dat ik waarde geef aan een aantal lekker dragende kledingstukken. Eigenlijk vergeet ik wat ik thuis nog allemaal opgeborgen heb liggen. Hetzelfde geldt voor andere materiële spullen: veel spullen zijn een nice-to-have, maar nu mijn leven gevuld is met natuur en veel buiten zijn, zijn die spullen ook maar gewoon spullen.

05.

“Negatieve gedachten, stress of ons normale denken doorbreken met stilte of een duik in de natuur, kan juist tot meer creatieve processen leiden.”

Geen werk en andere (sociale) verplichtingen betekent heel veel (vrije) tijd. Het niet hebben van een volle agenda zorgt ervoor dat de normaalste dingen zoals ontbijten en aankleden langer duren - ik heb immers daar alle tijd voor. Dus wonderbaarlijk genoeg gaan de dagen op reis ook snel, ook al doe ik hier feitelijk gezien veel minder. De tijd die overblijft vul ik met op pad gaan, sporten, wandelen, lezen en veel meer schrijven en creëren. Want door de ruimte in mijn hoofd, is er ineens veel meer ruimte voor creativiteit. Dat uit zich bijvoorbeeld in deze blog en mijn Instagram pagina. Door gewoon aan te rommelen of te wandelen schieten er heel vaak nieuwe ideeën te binnen. Daar geniet ik enorm van. Want creëren vind ik het leukste wat er is.

06.

“Net als de rest van de wereld overigens, ceo’s van grote bedrijven, en in-de-maatschappij-succesvol-ogende mensen, je ouders en professoren. Iedereen doet maar wat.”

Dit gegeven is niet nieuw voor mij. Vroeger dacht ik echt dat iedereen zijn leven op orde had. Maar met de jaren is het besef gekomen dat iedereen maar wat doet. En dat is een hele verademing. Natuurlijk doen we allemaal ons best en doen we alles met de wijsheid en kunde die we hebben. Maar niemand heeft het leven uitgevogeld. Iedereen valt en staat op.

07.

“Reizen opent je blik.”

Ook dit een no brainer. Maar toch wil ik er even bij stil staan. Ook ik kan verzuilen in mijn Amsterdamse wereldje en vergeten hoe anders het daar buiten kan zijn. Ik weet nog mijn allereerste keer naar Marokko: 6 weken alleen door het land reizen. Anno 2024 is Marokko een veel bezocht vakantieland geworden (vooral Marrakech en de surf-plaatsen zoals Taghazout), maar toen ik daar in 2015 (9 jaar geleden) doorheen trok was het nog meer een onontdekt land. Ik vond het prachtig én spannend tegelijk. Het was (is) zo anders dan ik thuis kende en precies daarom trok het land mij. Het opende letterlijk mijn blik voor een andere cultuur en manier van leven. Nog steeds heb ik veel verwondering voor het land en kijk ik terug op een bijzondere reis ervaring.

08.

“Je kunt de wereld ontdekken én werken, je kunt een inkomen hebben én veel vrijheid hebben, als je dat wilt tenminste.”

Hoe het werkende leven er na de reis uit ziet, weet ik nog niet. Maar ik kom er wel steeds meer achter dat er heel veel vormen zijn om je werkende leven in te richten. Het standaard 9 tot 5 concept is niet de enige vorm of mogelijkheid, en het hebben van een dik inkomen is ook niet alles. Steeds meer besef ik hoe weinig ik echt nodig heb en dat het leven op een bepaald budget me heel bewust maakt van de keuzes die ik maak. Dit brengt me op wat er ook in het boek genoemd wordt: reizen maakt je bewuster. Bewuster van je omgeving, de culturen en standaarden maar ook enorm bewust van jezelf en wat er echt toe doet en wat echt bij je past. In plaats van maar te doen wat iedereen doet omdat dat ‘hoort’ of simpelweg het makkelijkste is. We hebben een keuze, ook al evenaren we dat niet altijd zo.

Dit alles gezegd te hebben, hoef je niet perse (ver) weg om deze ervaringen op te doen. Ik heb bijvoorbeeld in januari een stilte retraite dicht bij huis gedaan en ook daar kwam ik heel erg tot mezelf en werd ik bewust van alles om me heen, door even stil te staan (en letterlijk zijn). Zo zijn er nog tig vormen te noemen om ‘op reis te gaan’.

Hoe dan ook: ik gun iedereen om de magie van het reizen te proeven. 💫

Vorige
Vorige

April doet wat hij wil

Volgende
Volgende

Nieuwsbrieven waar ik mij niet van afmeld