De andere kant van Albufeira

Blind alley in Albufeira.

Okay, allereerst wat algemene voordelen van zuid Portugal, voordat we ons focussen op Albufeira. Laten we beginnen met de prijzen voor boodschappen en horeca. Die liggen een stuk lager dan wij gewend zijn in Nederland. Een versgebakken pastel de nata voor 39 cent. Een koffie voor 1 euro. Uiteten voor 15 euro per persoon. Check, check en check. Het is allemaal mogelijk, mits je natuurlijk uit het toeristengebied blijft en ook oogkleppen op hebt voor het interieur en de aankleding van veel horeca zaken. Eat like the locals, zal ik maar zeggen. Uiteraard hoort alcohol ook in dit rijtje, bij lokale barretjes haal je een klein biertje voor nog geen euro. En het voordeel voor iemand die minder (alcohol) wilt drinken? Ze hebben hier 3,3% biertjes. Toch de smaak van bier maar met minder alcohol.

Als echt Nederlander begin ik natuurlijk over de leef kosten maar een groter voordeel van deze plek: zon, zee en strand. Het is nu begin maart en met 21 graden en een zonnetje is het extreem aangenaam. Tel daar de zeelucht (die je direct ruikt als je het vliegtuig uit stapt) en de vele stranden bij op en je hebt wat mij betreft een ideale vakantie bestemming! 

Ons uitzicht vanuit het appartement waar we verbleven.

Let’s talk about Albufeira. Tja, wie kent het niet van naam of misschien zelfs van een feestvakantie als 16-jarige (not quilty). Eerlijk is eerlijk, het zou nooit mijn eerste keus zijn om in te verblijven in zuid Portugal. Maar wij hebben het geluk dat we hier in een appartement van kennissen kunnen verblijven. En nu ik hier toch ben kan ik ook door de reputatie heen kijken. Dus vergeet de strip, dronken toeristen en lelijke souvenirs winkels. Ik laat je een andere kant van Albufeira zien! 

De stad met maar 35 min rijden vanaf Faro vliegveld, is namelijk wel de ideale uitvalsbasis om de Algarve te ontdekken. En die regio biedt veel moois! Maar ook Albufeira heeft zo zijn verborgen parels. 

01. De velen stranden 

Albufeira grenst aan het water en dus vind je hier meerdere stranden. De stad ligt letterlijk aan het strand maar als je wat doorloopt richting Vilamoura kom je nog meer prachtige stranden tegen. Zoals praia da falésia, waar je zelfs in twee uurtjes heen loopt - yep dat hebben wij gedaan! Niet alleen het strand is hier mooi, ook de grote rotspartijen die aan het strand grenzen. Zie ook deze reel die ik hierover maakte. 

Strand in Albufeira

Praia dos Alemães.

02. Typisch Portugese barretjes en restaurants

Tja de Portugese keuken, laten we eerlijk zijn: die is niet perse om naar huis te schrijven. Maar kijk je even door onze Europese standaarden heen dan kan je hier simpel maar lekker veel verschillende vis eten. Logisch ook zo dichtbij de zee ;). Ook vlees staat hier overal op het menu. Als vegetariër maak ik in Portugal altijd een uitzondering en eet ik wel vis. De dorade is mijn favoriet. Een ander noemenswaardig aspect aan eten op lokale plekken is ervaren hoe locals leven. Het onderdompelen in een andere cultuur hoort immers bij reizen.

Typisch Portugees eettentje

Verse vis bij een Portugees restaurant.

03. Hikes en watersport 

Acht maanden op reis zijn betekent ook leven met een bepaald dag budget, daarom doen wij veel lopend en letten we op de kosten. Heb je wel een rijkelijk dag budget, doe dan zeker een van de vele gepromote uitstapjes op zee vanaf Albufeira. Je kunt dolfijnen spotten, grotten bezoeken, bootjes varen, etc. Allemaal leuke water activiteiten! Tiqets biedt deze activiteiten onder andere aan. Bekijk ze hier.

Geen waterrat maar wel actief bezig willen zijn? Loop dat de kustroute richting Lagos. Reisgenie schreef een uitgebreide blogpost met meerdere wandelroutes in de Algarve. Tijdens het hardlopen stuitte ik op rood/wit wegbewijzering - op deze blog las ik het volgende over wandelroutes in de Algarve:

In de vijf gebieden zijn tientallen wandelroutes uitgestippeld, lange (> 30 km, GR) en korte (< 30 km, PR). Korte routes zijn geelrood gemarkeerd, lange routes (GR) wit-rood. Waar PR en GR samenvallen wordt het pad wit-rood-geel gemarkeerd. Alle PR's en GR's zijn in 2 richtingen bewegwijzerd. [bron]

Praia da Falesia.

04. Bezoek de naastgelegen dorpen en steden

Okay, het is niet Albufeira zelf, maar vanaf Albufeira makkelijk te bereiken: Lagos, Silves en andere schattige Portugese dorpjes. Zie hier een impressie van Lagos.

Op de hoogte blijven van mijn reis en camper avonturen? Volg mij dan hier op Instagram!

Vorige
Vorige

Een buscamper of een half-integraal?

Volgende
Volgende

Geen Noord-Spanje maar Noord-Brabant