Het begin van een avontuurlijk leven

Een avontuur is deze reis nu al. Helaas begon onze reis met een ander soort avontuur dan waar we op gehoopt hadden. Na 400 km hadden we wéér een motor systeem storing in beeld en een motor die stationair niet goed liep (haperen). En dat terwijl er net een nieuwe turbo en verstuivers in zitten én een hoop andere zaken zoals brandstoffilter en -tank gecheckt zijn. Wij zaten letterlijk met onze handen in het haar, enorm balend dat we wederom problemen ondervonden met onze camper. 

Deze blog is voor iedereen met een Ford transit 2.4 die dezelfde problemen ondervindt - want sharing is caring! Helemaal aangezien een motorstoring van alles kan zijn. 

-Geen zin een technisch verhaal, scroll dan gerust door ;)-

Bij een motor systeem storing is het verstandig om direct naar een (Ford) garage te gaan zodat ze daar de motorcomputer en dus de fout kunnen uitlezen. Deze melding geeft niet altijd direct concrete informatie. Maar met speciaal meet apparatuur kan de monteur (tijdens het rijden) zien waar de melding daadwerkelijk vandaan kwam. Tijdens deze fase was gelijk te zien dat er iets met één van de verstuivers niet goed was. Wat bleek: de pijp die de verstuiver verbindt was niet goed bevestigd, waardoor er brandstof lekte. Niet geheel toevallig rook Joppe al bij het begin van de rit diesel. Zo zie je maar dat je zeker op je eigen zintuigen kan vertrouwen! Gelukkig was het euvel snel op te lossen door de buis weer juist te bevestigen. De monteur is er toen weer een rondje mee gaan rijden en toen bleef de foutmelding uit. Ondanks dat we weer op pad werden gestuurd met de boodschap dat het nu gemaakt is, voelde het nog niet helemaal vertrouwd. We moesten weer letterlijk het vertrouwen terug krijgen in onze Bobbie. Gelukkig hebben we nu al honderden kilometers probleemloos gereden! 

Elk avontuur of situatie leent zich uiteraard perfect voor wat reflectie. Dus wat hebben we hieruit geleerd? Ten eerste, een uitspraak van een kennis van ons, “alles wat goed werkt moet je niet loshalen”. In dit geval moesten de verstuivers vervangen worden en moest er dus wat los gemaakt worden. Maar in veel gevallen en helemaal met auto’s gaat dit op: werkt het goed, kom er dan niet aan. Want elke verandering kan weer een eigen probleem met zich mee brengen. Geduld, geduld en geduld. En vertrouwend dat het goed komt. Dat is het tweede punt dat ik wil maken: er is niks wat er niet gemaakt kan worden, alleen is er wel een beetje geduld voor nodig. Dat hebben we geweten. Vier weken geduld hebben we gehad ;). Last but not least; ook dit is onderdeel van het totale avontuur. Zonder dalen geen pieken. Dit is part of life: teleurstelling, tegenslagen en mindere momenten. Zo kunnen we de mooie waardevolle momenten nóg meer gaan waarderen. 

Benieuwd hoe onze reis verder verloopt? Volg me op de voet via m’n Instagram account: @thisworldtoday.nl 

Vorige
Vorige

Mijn verwonderingen over San Sebastián

Volgende
Volgende

Een buscamper of een half-integraal?